Szervezetünk úgy van összerakva, hogy ha megfelelően használjuk és karbantartjuk, akkor akár 120 évig is élhetnénk, de mivel elhanyagoljuk magunkat, így egyre jobban csökken a várható élettartam. Ez olyan, mintha az új autódon nem cseréled le időben az olajat, nem csináltatod meg azt, ami tönkrement rajta. Ezek hatására állapota rohamosan romlani fog, és az autó, ami normál esetben 20 évre volt tervezve, 10 évesen megáll és nem szolgál téged tovább. 🙁

 

Az emberi szervezet esetében az egyik ilyen tényező a légzés.

Normális esetben minden egyes sejted lélegzik, hacsak nem vagy zombi. A szervezeted és a bőröd megfelelő működéséhez is oxigénre van szüksége a sejteknek. Tüdőd segít oxigénnel ellátni a szervezetedet, ez az egyik legfontosabb méregtelenítő szerved.

Lungs

 

Hogyan működik?

A vérkeringésednek köszönhetően a sejtek által termelt széndioxid és egyéb méreganyagok a vérrel a tüdőbe kerülnek, ahol végbemegy a széndioxid friss oxigénre való cseréje.
Ha nem megfelelő ez a folyamat, akkor ez a bőrödre is rossz hatással van, hisz méreganyagok halmozódnak fel, melynek következtében nem tud megfelelően működni.

A nyirokrendszer is egy fontos méregtelenítő szerv. Míg a vérkeringést a szívünk hajtja, a nyirokhálózatnak nincs külön motorja, a légzésünk hajtja. A be- és kilégzés mint egy masszírozó hatással van rá, és ez áramoltatja a nyiroknedveket, így ürül ki a méreganyag. Ha ez a légzésnek köszönhetően nem megy végbe, vagy gyér, akkor rohamosan fokozódik a méreganyagok felhalmozódása.

 

Naponta körülbelül 20.000-szer veszünk levegőt.

A gyerekek és az állatok a velük született hasi légzéssel lélegeznek, ez a normális, de ezt felnőtt korunkra szinte teljesen elfelejtjük. (Néhányan a jómodort, a köszönést és a tiszteletet is.) Ennek köszönhetően nem használjuk ki tüdőnk teljes kapacitását, csupán felületesen vesszük a levegőt, csak a tüdőnk felső harmadát használjuk. Ezt nevezzük mellkasi légzésnek. Ez részben a stresszes, kapkodó életnek, és részben a mozgásszegény életmódnak köszönhetjük.

 

A nem megfelelő légzés következményei a bőrödre nézve:

-A bőröd halovánnyá, fakóvá, élettelenné válik.
-Az oxigénhiányos állapot kedvez a szabadgyökök kialakulásának, így elszaporodnak a káros sejtek, ennek következtében pedig gyorsabban mennek végbe az öregedési folyamatok.
-Továbbá sérül a kollagén állomány, plusz lassul a képződése is, így könnyebben és gyorsabban alakulnak ki a szarkalábak és a ráncok.
-A nyirokrendszer alulműködése miatt felhalmozódnak a méreganyagok, így a szövetek módosulásával kialakul a narancsbőr. (Erről részletesen >>ebben<< a cikkben olvashatsz.)

 

A nem megfelelő légzés következményei a szervezetedre:

-Úgy érzed, hogy nincs energiád, mindig fáradt vagy.
-Méreganyagok rakódhatnak le a szervezetedben, melyeknek köszönhetően gyulladások alakulhatnak ki.
-A szövetek túl savasak lesznek, hisz az emésztési- és az anyagcsere folyamatoknál keletkező savak kiürítéséért is részben a légzés felel.
-Az agy sejtjei is kevesebb oxigént kapnak, így felléphet memóriazavar, feledékenység.
-Csökken a szervezet immunitása.
-Idegrendszeri problémák alakulhatnak ki, mely izommerevséget, szorongást és depressziót is okozhatnak.
-A daganatos betegségek kialakulása közvetve összefügg a rossz légzéssel, pontosabban az oxigénhiánnyal.
Ezért kerüld el a nem megfelelő, felületes légzést, és próbálj visszatérni a mély hasi légzéshez.

 

Mi a hatása a hasi légzésnek?

-Ha megfelelő a szervezeted oxigénellátása, az elősegíti a tápanyagok felszívódását, és a sejtek gyorsabb regenerációját. Ez bőrödre nézve több kollagéntermelést jelent, melynek hatására bőröd tartása jobb lesz, ezáltal lassabban alakulnak ki a ráncok és ellenállóbbá válik.
-Bőröd egyik nagy ellensége a stressz. A légzés csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, így nem csak nyugodtabb leszel, de ez a bőrödre is jó hatással van.
-Ha megfelelő a légzés, akkor megfelelő a nyirokrendszer működése, így ez segít a narancsbőr felszámolásában is. (>Narancsbőr cikk itt!<)
Ne feledd, az egészséges szervezet alapja a megfelelő légzés! A helyes légzés oldja a belső feszültséget, erősíti az akaratot, feltölt minket, mérsékli a szívverések gyakoriságát és a vérnyomást.

smile

 

Tanulj meg ismét lélegezni!

Hasi légzés estén nem a mellkas telik meg levegővel, hanem a hasüreg. A mély lélegzetvétel hatására a hasunk emelkedik meg, és ilyenkor a rekeszizmunk segít a légzésben. A legkönnyebben úgy ellenőrizheted, hogy jól csinálod-e, hogy háton fekve a kezedet a hasadra teszed. Ha belégzésnél az megemelkedik, kilégzésnél pedig beesik, akkor jól csinálod.
Arra figyelj még, hogy ne apró lélegzetvételeket végy. A helyes légzés 4 ütemből áll, mely mély és ritmikus.

 

A 4:2:4:2 es légzési szabály

Nyugalmi állapotban, azaz ha nem sportolsz, az a megfelelő, ha 4 másodpercen keresztül belélegzünk, lent tartjuk a levegőt 2 másodpercig, majd 4 másodpercen keresztül kifújjuk, végül várunk 2 másodpercet, és csak ezt követően ismétlünk.
Ismered a mondást? „Egyszerű, mint a lélegzetvétel!” Jól csinálni a nap minden szakában nem lesz egyszerű. Érdemes apránként visszaszoktatni magunkat, azaz azt javaslom, hogy kezdetben naponta fordíts erre 2-2 percet, amikor senki sem zavar, és koncentrálj a légzésedre. Ennek hatására egyre többször fogsz odafigyelni arra, hogy megfelelően lélegezz.

meditate

 

A megfelelő légzés segít a sportban is.

A megfelelő légzés pozitív hatással van az erőnlétedre is, így a sportolást is jobban fogod élvezni. Nem utolsó sorban ezzel a légzéssel használjuk a keresztirányú hasizmot, így hasunk is laposabb és izmosabb lesz tőle.

A testi-lelki egészség három alapköve:

• a tudatosan megtervezett, helyesen összeállított táplálkozás,
• a tudatos, kontrollált légzés, légzőgyakorlatok,
• és a tudatos mozgásgyakorlatok.

 

Bőröd a legnagyobb szerved, így a megfelelő légzéssel nagyban segíted a regenerációját. Egész életedre és az egészségedre is pozitív hatással van, ha erre odafigyelsz.
Fittebb leszel, szebb lesz a bőröd, megszabadulsz a stressztől, és még sorolhatnánk áldásos hatását.

Légzésre fel, én csak ajánlani tudom, mert már élvezem a pozitív hatását 

Magister Budapest Lurdy Ház

M.Viktor