Az allergia sajnos a mai napokban népbetegségnek számít. Földünkön körülbelül 320 millióan szenvednek asztmától, 220-250 millióan élelmiszer allergiától, a népesség kb. 12%-a pedig valamilyen gyógyszerre vagy kozmetikumra allergiás.

 

Az allergiahelyzet a kozmetikumok világát se kíméli

packeg

Egy 2004-ben, az Egyesült Királyságban végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezett hölgyek 51,4%-a, az urak 38,2%-a tapasztalt már valamilyen nem kívánt mellékhatást a kozmetikai cikkek használata során. Az érintett termékek köre igen változatos, lehetnek dezodorok, illatszerek, különféle bőrápolók, hajápolók, testápolók, arclemosók, fogápoláshoz használt termékek éppúgy, mint dekorkozmetikumok vagy körömkozmetikumok.

 

Az irritatív anyagok a bőr károsítása révén fejtik ki hatásukat

Ezért minden emberre hatnak, de hatásuk a bőr állapotának, érzékenységének függvényében eltérő lehet.

Gyengébb, de hosszú távon sokkal gyakoribb és kifejezetten alattomos irritánsok közé tartoznak pl. a detergensek (tisztítószerek), szerves oldószerek (pl. körömlakk lemosók, alkoholok). Ezek az anyagok a bőr lipidjeit oldják ki a szarurétegből, ezáltal károsítják a hám barrier-funkcióját, ami kiszáradást és a védelmi funkció gyengülését okozza.

 

Érdemes vigyázni!

Például az intenzív illatosítók, parfümök extrém módon fényérzékennyé teszik a bőrt, így ha hajlamos vagy rá, akkor az allergiás reakciók mellett adott esetben májfoltok is megjelenhetnek a parfümmel befújt és a napfény káros sugarainak kitett bőrfelületen.

Ha zsíros hajra vagy bőrre való készítményt vásárolsz, és a benne található vegyszereknek köszönhetően kezeli a problémát, akkor hosszú távon kellemetlen mellékhatásokat válthat ki. Mivel ezek nem kezelik a kiváltó okot, csupán eltávolítják a bőrödről a zsírt, így kiszárítják azt, ami eleinte viszketéshez, majd foltokban hámló bőrhöz, végül pedig allergiás reakciókhoz vezethet.

Kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a dezodorokban található alumínium nemcsak eltömíti a pórusokat, de fel is halmozódhatnak a mell szöveteiben.

 

Mik lehetnek a tünetek?

A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen.

A bőr általában foltokban kezd el viszketni és pikkelyesen hámlani, máskor piros kiütések jelennek meg rajta, melyek gennyező hólyaggá alakulhatnak (leggyakrabban akkor, amikor azokat az ember vakarja).

A kozmetikummal való érintkezés után a bőr kétféle kedvezőtlen reakciót mutathat: irritatív dermatitiszt (bőrgyulladást) vagy allergiás kontakt dermatitiszt. Kontakt dermatitisznek azt nevezzük, amikor a bőr valamilyen összetevővel való érintkezés hatására gyulladásba kerül: bepirosodik, viszket és megduzzad.

Ha valaki allergiás egy termék speciális összetevőjére, bőrpirosság, duzzadás, viszketés és csalánkiütés jelentkezik. Ekkor a bőr durva tapintásúvá válik. A kozmetikai allergia leggyakrabban az arcon, ajkakon, szemkörnyéken, a füleknél és a nyakon fordul elő, de a test más részein is megjelenhet.

 

Ha allergiás reakciót észlelsz, azonnal hagyd abba a kozmetikum használatát!

Hogy milyen vegyszereket érdemes kerülni, azt megtudhatod egy előző cikkünkből, amit >>ITT<< találsz.

Fontos a megelőzés!

A vegyszerek által kiváltott allergiás tüneteket elkerülheted, ha gondosan kiválasztott vegyszermentes kozmetikumot használsz. Egy felelős natúrkozmetikum gyártó nem használ semmilyen vegyszert a termékeiben (ezek használatát törvény is tiltja), és megbízható gazdaságból vásárol, ahol az alapanyagok előállításánál sem használnak semmilyen vegyszert. Így a számos további előny mellett,  bőröd sem fog allergiás reakcióval válaszolni egyik összetevőre sem.

 

M. Dóra

Üzletünket Budapesten a Lurdy Házban találod, ahol 160 féle natúr készítmény közül válogathatsz.