Sokan várjuk a tavaszt és a nyarat, hogy végre megfelelő bőrszínünk legyen. Arról, hogy hogyan vált ennyire népszerűvé a napozás, több legenda is szól. Az egyik elmélet szerint a napozást Coco Chanel hozta divatba. Egy alkalommal, amikor Franciaországban nyaralt, véletlen lebarnult, ezzel megtörve azt a hagyományt, mely a napbarnított bőrt a paraszti életmóddal azonosította.

Érdekesség!

A bőr barnulása nem más, mint szervezetünk védekező reakciója a káros sugárzás ellen!

A hiúság és a divat felülírja azt, hogy tartózkodnunk kellene a közvetlen napsütéstől. Egyszerűen jobban érezzük magunkat, ha jó a színünk. 😊

 

Sugár abc: UVA, UVB, UVC

sunshine

A nap különféle sugarakat bocsát ki, melyek káros hatással vannak a bőrre.

  • Az UVC sugarakkal nem kell törődnünk, mivel nem érnek el a földre. Egy gonddal kevesebb!

 

  • Az UVB sugarak felelősek a leégésért. Ezek behatolnak a hámrétegbe és ott oxidálják a sejtmembránban található zsírokat. Így keletkezik a bőrpír, ami nem más, mint a bőr válasza az azt ért károsodásra.

 

  • Az UVA sugarak eljutnak egészen az irharétegig is, mely észrevétlenül roncsolja a kollagén- és az elasztin állomány szerkezetét. Ezek az elemek felelnek bőrünk ruganyosságáért és tartásáért. A sugárzás következtében oxidációs folyamatok keletkeznek, melyek nagyban felelősek a bőr öregedéséért, mivel károsítja ezeket a kötőszöveteket.

 

A bőr válasza: természetes védelmi rendszerek

– A bőrünkben található melanin felel azért, hogy elnyelje ezeket a káros sugarakat. Ez az anyag adja bőrünk színét. Ha több sugárzás éri a bőrt, még több termelődik belőlük, így lesz egyre barnább a színünk. Tehát a barnulás bőrünk védekezésének folyamata a káros sugarak ellen.

– Második védelmi funkció, hogy megvastagszik a szaruréteg, hogy kevesebb sugárzás jusson át rajta. A probléma, hogy így a krémekben található hatóanyagok is nehezebben jutnak át, és a bőr légzése se megfelelő. Az elhalt szaruréteg eltávolítása és egyensúlyban tartása nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából. Erről már beszéltünk a megfelelő bőrápolásról szóló cikkünkben. —> !!CIKK!!

– A harmadik védelmi vonalat a szervezetben található antioxidánsok alkotják, melyek folyamatosan küzdenek a sugarak okozta oxidációs folyamatok ellen. Azaz próbálják kijavítani a károkat.

Ezek a védelmi funkciók korlátozott mennyiségű sugárzást képesek hatástalanítani, így vigyáznunk kell azzal, hogy mennyi időt töltünk a napon.

 

Segítsük szervezetünket! A megoldás!

Tény, hogy UV sugárzás minden évszakban éri a földet, az UVA sugarak áthatolnak a felhőkön is, így az arcon a fényvédő használata télen és nyáron is ajánlott!

Nyáron, ha azt tervezed, hogy huzamosabb ideig maradsz a napon, használj naptejet! Tested teljes védelmére két evőkanálnyi krémre van szükség, így ne spórolj belőle. Olyat válassz, mely mindkét sugárzás ellen véd. A drogériákban kapható vegyszeres krémek csupán az UVB sugárzás hatásától védenek, ezért is érdemes egy natúr naptejet választani, melyben a fizikai fényvédő véd az összestől. Sunny Bunny naptejünket nyugodtan használhatod arcra, és fél éves kortól gyerekeknek is ajánljuk, mivel ez a termék natúrnaptej.

 

Mit jelent az SPF?

beach

A bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő X a naptej fatorszáma = ez a maximális idő, amit a napon tölthetünk bőrleégés nélkül!

Szóval, ha bőrünk saját védelmének köszönhetően 20 percet napozhatunk anélkül, hogy leégnénk, akkor egy 10-es faktorszámú készítményt használva, 20×10 vagyis 200 percet tölthetünk a napon anélkül, hogy problémát okozna a sugárzás. A megfelelő utánpótlásról mindig gondoskodj!

Egy 10 faktoros natúr krém már kiszűri a sugárzás 97%-át.

A fényvédő faktoron kívül fontosak a krémben található antioxidánsok. Szervezetünk antioxidánsai folyamatosan semlegesítik a sugarak okozta káros oxidációs folyamatot. Nagyban segíthetjük őket, ha pótoljuk ezeket az anyagokat. A szervezetben található antioxidáns mennyiségét növelhetjük bőrön keresztül, és szájon át is. Növeljük a természetes védelmet, ha napozás előtt például C és E-vitamin tartalmú készítményt veszünk be, vagy ha ezekben gazdag ételeket fogyasztunk.

Tartalmazzon krémünk is ilyen antioxidánsokat! Fényvédős arckrémeink és napozó termékeink is fel vannak töltve a szükséges vitaminokkal! 😉

Sokszor halljuk, de itt is leírjuk, ne tartózkodjatok 11 és 15 óra között közvetlen napfényen! Ha mégis kint szeretnél lenni, a krémen felül használj napernyőt, kalapot, napszemüveget, és egy szellős blúzt.

 

A biztonságos napozás a fent leírtak betartásával kezdődik, és egy megfelelő minőségű natúr naptej használatával folytatódik.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz, megvéded bőrödet a káros sugárzástól, mely nagy mértékben felel a ráncokért, a karikákért és a bőr öregedéséért.

Utóirat:

sunny

A magas faktorszámmal rendelkező napozó krémekben vegyszerek biztosítják a védelmet, melyek a bőrbe beszívódva, kémiai úton hatástalanítják a sugarakat. Ezek a vegyszerek az egészség számára ártalmasok, és nem utolsó sorban, nem védenek az UVA sugarak ellen!

A legkisebbeknél is nyugodt szívvel használhatod a továbbfejlesztett Sunny Bunny natúrfényvédőket és napozás utáni vegyszermentes készítményeket. Nyári arckrémünk, mely egy könnyed, 20 faktoros kiadás, 2019. május 8-től kapható!

Elérhetőek Budapesten a Lurdy Házban, ahol ki is próbálhatod! Nyitva vagyunk a hét minden napján!

M Dóra.